Tatranci bodovali na záchranárskej súťaži v Českej republike

01.06.2009 Poprad

Poprad 1. júna (TASR) - Posádka rýchlej lekárskej pomoci zo stanice záchrannej zdravotníckej služby v Novom Smokovci obsadila druhé miesto v národnej súťaži na XII. ročníku medzinárodnej záchranárskej súťaže Rallye ...
Úspešnú posádku tvorili lekárka Patrícia Krajňáková, záchranár Gabriel Tomko a vodič-záchranár Marek Žifčák. Dnes o tom informovala TASR Lenka Homolová z Emergency Medical Service (EMS) v Poprade.
Rallye Rejvíz je medzinárodné odborné metodické cvičenie pre posádky zdravotníckych záchranných služieb. Praktickou súťažnou formou sa hodnotí koordinácia činnosti posádky pri simulovaných zásahoch a odborné schopnosti jednotlivých členov posádky.
Záchranári si museli poradiť s rôznymi úlohami, napríklad so záchranou topiaceho sa rybára, ktorému sa prevrhla veslica. Správnym riešením úlohy bolo privolať vodnú záchrannú službu, ktorá topiaceho sa rybára zachránila a transportovala na breh. Posádka bojovala s časom, pretože zdravotný stav \"pacienta\" sa náhle zhoršil - došlo k podchladeniu a následne k zástave dýchania a krvného obehu. Rozhodcovia hodnotili správnosť postupu pri záchrane, rýchlosť, efektívnosť, voľbu záchranných pomôcok ako aj správnosť diagnostiky.
Na súťaži sa zúčastnili aj ďalšie posádky zo staníc rýchlej zdravotníckej služby z regiónu Tatier a Spiša, ktoré prevádzkuje spoločnosť EMS.
 

Vyberte región